favicon-ehf

ADŽIĆ IZBRAL 19 KANDIDATK ZA NASTOP NA DOMAČEM PRVENSTVU

V novem ljubljanskem hotelu Grand Plaza je bil konec četrtkovega dopoldneva rezerviran za ženski rokomet. Natanko petnajst dni pred začetkom največjega ženskega športnega tekmovanja v zgodovini naše države – evropskega prvenstva za rokometašice (Women’s EHF EURO 2022) – je selektor slovenske izbrane vrste Dragan Adžić obelodanil seznam 19 kandidatk za tekmovanje najboljših reprezentanc stare celine, organizacijski odbor na čelu s častnim predsednikom le-tega Franjem Bobincem pa je izpostavil sodelovanja s Slovensko turistično organizacijo in SKB banko pod okriljem matične OTP banke ter izpostavil trajnostne vidike bližajočega se dogodka.

Evropsko prvenstvo z uradnim nazivom Women’s EHF EURO 2022 – potekalo bo med 4. in 20. novembrom – bo kot največji ženski športni dogodek v zgodovini Republike Slovenije hkrati tudi ena največjih prireditev letošnjega leta v naši državi. Prek TV-zaslonov ga bo po pričakovanjih spremljalo prek 600 milijonov gledalcev, v živo pa naj bi ga na slovenskih tleh na dveh prizoriščih (dvorana Stožice v Ljubljani in dvorana Zlatorog v Celju) obiskalo okrog 10.000 tujih navijačev. Pri tem bodo prednjačili Norvežani, Danci, Madžari, Švedi, Nemci in Francozi.

Organizacijski odbor je skupaj z Evropsko rokometno zvezo (EHF) ter soorganizatorjema (Makedonska rokometna zveza s Skopjem, in Rokometna zveza Črne gore s Podgorico) promocijsko kampanjo na naši celini temeljil na socialnih medijih ter himni prvenstva Play with heart (izvajalka Senidah), domača javnost pa je poleg sodobnih medijev že lahko priča zunanjemu oglaševanju, radijskim oglasom, pred kratkim je v sponzorstvu Zavarovalnice Generali potekala akcija Žoga tisočerih dotikov (prvo oktobrsko soboto je skoraj 1000 rokometašic preneslo žogo med dvoranama Zlatorog in Stožice), veliki koraki so bili narejeni na področjih opolnomočenja žensk v družbi in športu ter pri poudarjanju trajnosti, v prihodnjih dneh pa sledijo še mnoge druge promocijske aktivnosti, ki se bodo zaključile z veliko poslovno-športno konferenco v Ljubljani (ta bo potekala med 2. in 4. novembrom). To bo pravzaprav že tradicionalen dogodek. Prvega je RZS pripravila v okviru moškega svetovnega prvenstva v Katarju leta 2015.

Na četrtkovi novinarski konferenci so bile v središču tri tematike. Predstavitev sodelovanja z uradnima partnerjema prvenstva – Slovensko turistično organizacijo in SKB banko pod okriljem matične OTP banke –, trajnostni vidiki prvenstva ter izbor 19 slovenskih kandidatk za nastop na tekmovanju najboljših 16 ženskih rokometnih reprezentanc stare celine.

»Rokometna zveza Slovenije je izredno vesela in počaščena, da je uspela pripeljati tako velik dogodek v Slovenijo. Gre za priznanje slovenskemu športu, prednostno rokometu, na drugi strani pa tudi priznanje vsem, ki smo v preteklih letih že dokazovali, kako izvrstni organizatorji in gostitelji smo,« je uvodoma ponosno povedal Bobinac.

Častni predsednik organizacijskega odbora se je spomnil tudi začetkov snovanja zgodbe o organizaciji evropskega prvenstva. »Ko smo razmišljali, kaj bi tekmovanju dodali poleg športnega motiva, smo se odločili za dva stebra – trajnost in opolnomočenje žensk. Poleg rokometne ekipe smo tako sestavili tudi ekipo uglednih dam, ki prihajajo iz različnih sfer – gospodarstvo, družbeno življenje, kultura, umetnost -, ki orjejo ledino in skušajo kreirati boljši svet,« je dejal in nadaljeval: »Kot predsednik RZS sem izjemno vesel, da sta obe instituciji, ki ju predstavljata Anita Stojčevska in mag. Maja Pak postali uradni partnerici prvenstva, ki bo potekalo v treh državah. OTP banka je regionalno zelo močna banka in je prisotna tudi v kar nekaj državah, katerih reprezentance novembra prihajajo v Celje in Ljubljano. Na drugi strani smo delujoči v športu izredno veseli, da v zadnjih mesecih in letih močno povezujemo šport in gospodarstvo, še posebej turistični del gospodarstva. Slovenijo tako predstavljamo kot športno in turistično destinacijo.«

»Glede na to, da to da tako veliko tekmovanje organiziramo doma, sta športni navdih in energija izjemno pomembni in sta prisotni. Čutimo ju iz dneva v dan. Trdno verjamem, da bo reprezentanca naredila vse, kar je v njeni moči, da bo športni rezultat dosegel ali celo presegel pričakovanja. Če bomo zdravi in v polni postavi, česar si najbolj želimo, potem rezultat ne bo izostal,« so bile besede, s katerimi je Bobinac slovenski reprezentanci izrazil veliko podporo. Obenem se je posebej zahvalil tudi Vladi Republike Slovenije za podporo pri kandidaturi za ta izredno pomemben poslovni, gospodarski in turistični dogodek ter finančno podporo v namen organizacije. Ob tem je še razkril, da bo RZS na prihodnjih dogodkih do začetka tekmovanja predstavila tudi lokalne pokrovitelje tekmovanja.

»V SKB banki smo zelo povezani s športom, tako z vidika vrhunskega športa kot projektov športne rekreacije. K temu spodbujamo tudi zaposlene in širše okolje, v katerem delujemo. Zato že skoraj 30 let podpiramo slovenske olimpijce in smo ponosni glavni sponzor Olimpijskega komiteja Slovenije. S podporo projektu evropskega ženskega rokometnega prvenstva našo zavezanost športu še utrjujemo. K projektu pristopamo pod okriljem in skupaj z našo matično OTP banko. Skupina OTP je najhitreje rastoča in vodilna neodvisna bančna skupina v srednje-vzhodni evropski regiji. Prvenstvo vključuje reprezentance iz kar šestih držav, kjer je skupina OTP prisotna. S podporo prvenstvu skupina OTP izkazuje svojo vključenost v slovensko družbo in namero biti pomemben igralec v tem prostoru na dolgi rok in na različne načine, tudi s tem sponzorstvom. Šport in posel sta tesno povezana. Timski duh je vrednota, ki je potrebna tako v poslu kot športu, stalni razvoj in napredek so predpogoj za uspeh, ne samo v poslu, ampak tudi v športu«, je o podpori projektu povedala Anita Stojčevska, glavna izvršna direktorica SKB banke , nato pa misli usmerila še k bližajočemu se rokometnemu spektaklu: »Kot ženska brez dvoma želim, da tudi športnice pridobijo pri prepoznavnosti ter da slovenska javnost spremlja njihova tekmovanja in zanje navija tako kot za naše moške reprezentante. Zato sem z veseljem ponosna ambasadorka prvenstva Women’s EHF Euro 2022. Verjamem in upam, da bom s svojim zgledom prispevala k poslanstvu gibanja ‘Play with heart‘.«

»Slovenska turistična organizacija je z veseljem pristopila k partnerstvu pri evropskem prvenstvu v rokometu za ženske, enem najbolj odmevnih športnih dogodkov, ki jih v letošnjem letu gosti Slovenija. Gre za priložnost, da 600 milijonom ljubiteljev športa predstavimo Slovenijo tudi kot destinacijo aktivnega oddiha in odlično gostiteljico zahtevnih dogodkov. Poleg športnega spektakla prvenstvo izpostavlja še dve pomembni področji, to sta trajnost in opolnomočenje žensk. Gre za tematiki, ki jih ambasadorke prvenstva  podpiramo in o njunem pomenu obveščamo javnost, obe tematiki pa sta uvrščeni tudi v poslovno konferenco, ki poteka ob prvenstvu,« je ob naznanitvi sodelovanja povedala direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak, dodala pa še: »Ob izredni motivacijski vlogi in čustvenem naboju šport tako poudarja vrednote, ki jih zasledujemo tudi v turizmu: zdrav in aktiven način življenja, skrb za naravo in družbo, solidarnost. Povezava med športom in turizmom ustvarja močne dolgoročne sinergijske učinke, še posebej na področju krepitve prepoznavnosti in ugleda države.«

Predsednik RZS Bobinac je obema direktoricama, Aniti Stojčevski in mag. Maji Pak v znak zahvale podaril uradni žogi letošnjega evropskega prvenstva za rokometašice.

Organizacija tekmovanja sicer prinaša velik zalogaj, a obenem še večji izziv za celoten organizacijski odbor, kateremu predseduje Bor Rozman. Na 15. evropskem prvenstvu za članice bomo spremljali 47 tekem, od tega 26 v Sloveniji in sicer v dveh mestih z dolgo rokometno tradicijo – Celju in Ljubljani. »Rokometna zveza Slovenije želi biti prodorna in prva na posameznih področjih. Odločili smo se, da bomo prvi imeli ambasadorko, ki je pripravila tudi himno prvenstva. Uradna pesem tekmovanja izpred dveh let je na koncu imela na platformi YouTube okoli 50 tisoč ogledov, naša pesem Play with heart pa jih ima že danes krepko preko pol milijona,« o posebni ambasadorki evropskega prvenstva,« o pevki Senidah pove Rozman, ki z ekipo ne skriva želje, da to tekmovanje postane standard za ostala športna tekmovanja, ki jih bo Slovenija gostila v prihodnje.

V času tekmovanja v Sloveniji pričakujemo povišano število turistov iz tujine. »Na pričakujemo 6000 tujih obiskovalcev, pri čemer bodo, kot trenutno kaže, prednjačili Norvežani, Madžari, Švedi, Danci, Francozi in Nemci računamo pa tudi na bližnje države vse tja do Črne gore. Pričakujemo, da bodo obiskovalci tekem opravili preko 30 tisoč nočitev,« doda Rozman in znova poudari smiselnost vlaganja v šport, saj bo samo z naslova davka na dodano vrednost državi predvidoma povrnjenih milijon evrov.

Predsednik organizacijskega odbora evropskega rokometnega prvenstva je ob tem razkril željo Rokometne zveze Slovenije, da z letošnjim dogodkom k vpisu v rokomet in zdravemu življenjskemu slogu vzpodbudi kar največje število mladih deklet. Ob koncu je še poudaril, da mora trajnost, kateri slovenska ekipa prav tako namenja veliko pozornost, postati del vsakega velikega športnega dogodka.

»Javna naznanitev, da bo določen dogodek potekal po trajnostnih načelih je velika zaveza in še večja odgovornost. Zadeve smo se izredno sistemsko, načrtno in strokovno lotili že leto dni nazaj. Oprli smo se na metodološka zelo dobro zastavljen dokument, imenovano Čista zmaga, ki jo je razvila nevladna organizacija za trajnostni razvoj Umanotera,« je razkril Gašper Pavli, ki z ekipo v okviru evropskega prvenstva skrbi za trajnostni razvoj. »Na uvodu smo preučili vplive evropskega prvenstva na okolje in družbo. Nadalje smo določili 12 trajnostnih področij, znotraj njih pa 40 ciljev, ki jih želimo doseči in 100 ukrepov, ki jih izvajamo, da bi cilje dosegli,« še pristavi. Podroben akcijski načrt je objavljen na spletni strani dogodka (na povezavi TUKAJ). Na istem naslovu bodo v naslednjih dneh dodane tudi koristne informacije za obiskovalce dogodka.

»Zavedamo se, da ne bomo popolni, vendar smo začeli neko potovanje, kateremu želimo da se priključi vse več različnih deležnikov v športni industriji in seveda tudi vsi prihodnji organizatorji športnih dogodkov. Prizadevamo si tudi v smeri, da bi to področje poskušali urediti sistemsko na nivoju države, da bi izkušnje in znanje delili med seboj in omogočali napredek. Ta dogodek lahko rečemo da predstavlja prvi korak, začetek nečesa kar lahko pelje organizacijo športnih dogodkov v bolj trajnostno prihodnost,« za konec doda Pavli in obenem pojasni, da bo slovenska organizacijska ekipa s strokovnim partnerjem pripravila podroben in konkreten izračun ogljičnega odtisa, ki ga bodo z različnimi akcijami v prihodnjih letih skušali zmanjšati

V tretjem delu novinarske sta pred predstavnike sedme sile stopila vodja slovenskih ženski rokometnih reprezentanc Anja Frešer in selektor ženske članske rokometne reprezentance Dragan Adžić. Prva, sicer nekdanja uspešna slovenska rokometna asinja, je predstavila potek priprav slovenske vrste na največji ženski športni dogodek v zgodovini Slovenije.

Izbrana vrsta se bo v ponedeljek zbrala v Laškem, kjer bo opravila celoten sklop zaključnih priprav. V dneh do prvenstva bo odigrala dve pripravljalni tekmi s Hrvaško (27. in 29. oktober), ki bosta zaprti za javnost. Pred začetkom evropskega prvenstva se bo preselila v Rimske Toplice, kjer bo bivala v času nastopov v prvem delu evropskega prvenstva.

Slednje se bo za slovenska dekleta začelo 4. novembra s tekmo proti favoritinji skupine B, Danski. Dva dneva kasneje Slovenke čaka obračun s Švedinjami, 8. novembra pa še s Srbkinjami. Adžić je na začetek priprav povabil 19 igralk, med katerimi so vse najboljše posameznice, ki jih trenutno premore slovenski rokomet. Na spisek je uvrstil vratarke Branko Zec, Amro Pandžić in Majo Vojnovič, krilne rokometašice Tamaro Mavsar, Majo Svetik, Emo Abino, Tijo Gomilar Zickero in Aljo Varagić, krožne napadalke Natašo Ljepojo, Valentino Klemenčič in Uršo Zelnik ter zunanje igralke Ano Gros, Barbaro Lazović, Nino Zulič, Elizabeth Omoregie, Nino Žabjek, Tjašo Stanko, Ano Abino in Erin Novak.

Scroll to Top