favicon-ehf

Nekdanja rokometašica, danes pa uspešna igralka bowlinga, pa tudi odvetnica, partnerica in direktorica v odvetniški družbi Pirc Musar & Lemut Strle. Pa tudi strastna borka za pravice žensk. In tudi pravico na splošno.

Zakaj ste se odločili sprejeti vlogo ambasadorke Women’s EHF EURO 2022?
Rokomet je šport, ki sem ga v mladosti trenirala in mi je še vedno pri srcu. Evropsko prvenstvo bi v vsakem primeru spremljala od prve do zadnje tekme, tako kot druga rokometna tekmovanja. Da sem ob tem lahko tudi ambasadorka tega velikega dogodka je čast, ki sem jo z veseljem sprejela. Zamisel, da naj ima Women’s EHF Euro 2022 svoje ambasadorke, se mi zdi pomembna tudi zaradi stanja v družbi: ženske tekmujemo v številnih športih, na funkcijah v športnih organizacijah pa smo bistveno slabše zastopane. Kot generalna sekretarka Evropske Bowling Federacije in predsednica komisije za enakost spolov EBF ter članica komisije za enakost spolov OKS-ZŠZ si po svojih močeh prizadevam za večjo enakopravnost žensk v športu. Verjamem, da bomo tudi ambasadorke prihajajočega rokometnega tekmovanja prispevale k temu cilju.

Čemu se je vredno boriti za večjo vlogo žensk v družbi?
Družba, ki zanemarja polovico talenta, si sama omejuje razvoj. Ženske ne potrebujemo prednosti, kaj šele prevlade – samo enakopravnost.

Kako pomemben je v vašem vsakdanu pojem trajnostnega razvoja?
Veseli me, da je v našo zavest končno prišlo zavedanje, da je za ohranitev okolja treba preiti od besed k dejanjem. Dober pokazatelj je bil izjemen odziv, zlasti mladih, na referendumu o vodi preteklo leto. Čista voda, ki jo imamo v Sloveniji, je bogastvo, ki ga moramo ohraniti. Vsak mora storiti v vsakdanjem življenju tisto, kar je v njegovi moči. Pri nas v pisarni in doma pazimo na to, da ne uporabljamo plastenk, ampak vodo iz pipe. Gre za male stvari, če nas je veliko, pa se seštejejo v pomembna dejanja.

Kaj so po vašem mnenju glavne vzporednice med športom in poslom?
Najprej, tudi šport je posel! Celo zelo pomembna gospodarska panoga, v kateri se vrti ogromno denarja, zlasti od takrat, ko se olimpijskih iger udeležujejo tudi profesionalni športniki. Tudi organizacija športnih dogodkov, pri čemer smo v Sloveniji vedno zelo uspešni, je velik posel, ki vključuje hotele, gostinstvo, transport, da o oglaševanju ne govorimo. Najpomembnejša vzporednica pa je: če hočeš biti dober v poslu ali v športu, se mu moraš zares posvetiti.

Kakšen je vaš odnos do športa in še posebej do rokometa?
Zvesto spremljam številne športe, predvsem pa vse velike dogodke. Na olimpijskih igrah, svetovnih in evropskih prvenstvih spremljam tudi športe, ki mi sicer niso najbliže. Seveda postanejo izjemno zanimivi športi, v katerih imamo vrhunske tekmovalce. Lansko leto nas je za spremljanje športnega plezanja gotovo navdušila Janja Garnbret. Rokomet pa ima zame, kot nekdanjo tekmovalko, prav posebno mesto. Le redkokatero tekmo zamudim.

Katero od preostalih ambasadork najbolje poznate in katero cenite?
Najbolje poznam koordinatorko ambasadork dr. Marto Bon, s katero sva pred leti tudi kdaj skupaj igrali rokomet. Danes sodelujeva v komisiji za enakost spolov Olimpijskega Komiteja Slovenije, ki jo Marta vodi. Izbrane ambasadorke se mi zdijo res imenitna ženska družba, v kateri mnoge poznam in cenim že dolgo, na primer Aljo Brglez, Ajšo Vodnik in Majo Zalaznik. Posebej me veseli, da so dobro zastopane tudi ženske, ki so se uveljavile v poslovnem svetu.

Katero mesto bo na evropskem prvenstvu osvojila Slovenija?
Cilj mora biti visok, najvišji, zato bom rekla kar: »Gremo po zlato!«

Scroll to Top