favicon-ehf

Direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union, pa tudi predsednica Sekcije mladih managerjev Združenja Manager.

Zakaj ste se odločili sprejeti vlogo ambasadorke Women’s EHF EURO 2022?
Ob prejemu povabila RZS me je razveselilo dvoje: najprej, da je glavno sporočilo organizatorja tako izjemnega dogodka za ženske, opolnomočenje žensk, ter to, da lahko v vlogi ambasadorke tudi jaz prispevam k temu, da skupaj krepimo naš glas. Namreč, doseganje enakosti spolov ter opolnomočenje žensk je nedokončana stvar našega časa in največji izziv človekovih pravic v našem svetu. Slovenija pri tem, žal, ni izjema.

Čemu se je vredno boriti za večjo vlogo žensk v družbi?
Življenje v ravnotežju je enostavno lepše in boljše. Za vse. Albert Einstein je ravnotežje v življenju ponazoril kot vožnjo s kolesom. Če ga želimo ohraniti, se moramo gibati. In kolesje enakosti med spoloma moramo kot družba zavrteti odločneje naprej. Med spoloma je vrzel, ki je v zadnjih dveh letih zaradi pandemije še narasla. Po zadnjih ocenah Svetovnega ekonomskega foruma bo za zapolnitev te vrzeli potrebnih naslednjih kar 136 let. Prizadevanje Women’s EHF EURO 2022 in našega sodelovanja z glavnim sporočilom opolnomočenja žensk vidim kot skupen okrepljen glas in prispevek k temu, da cilj dosežemo prej. Mnogo prej.

Kako pomemben je v vašem vsakdanu pojem trajnostnega razvoja?
Trajnost najprej živiš, da lahko svet okrog sebe svetliš ter s povezovanjem in sodelovanjem na bolje spremeniš. Močno spodbudo pri tem zagotovo predstavlja edinstvena priložnost, da smo lahko prva generacija, ki je uspela končati revščino, prav tako kot smo morda lahko zadnja, ki ima še možnost rešiti planet.
S tem poslanstvom so Združeni narodi oblikovali globalne cilje trajnostnega razvoja do leta 2030, v vseh treh njegovih razsežnostih – ekonomski, okoljski in družbeni. To daje upanje, da bo svet v letu 2030 boljši. Pred nami je manj kot desetletje popotovanja, ki zahteva jasno ukrepanje in konkretne odgovore. Ostajam optimistka z zavedanjem, da še nismo na polovici trdega dela in prizadevanj, ki so pred nami.

Kaj so po vašem mnenju glavne vzporednice med športom in poslom?
Če naj izpostavim le tiste prve, ki jih takoj prepoznam, so to “leadership”, moč ekipnega duha, vsi padci, da bi naposled uspeli, motivacija in vztrajnost.
A še bolj kot vzporednice bi izpostavila sinergijo med športom in poslom. Odlične športne ekipe pogosto vodi navdihujoč lik z močnimi motivacijskimi veščinami – nekaj, kar lahko prevzamejo številne vodje.
A glede na vlogo ambasadorke ne morem mimo ključnega, to je opolnomočenje žensk. Tako v poslu kot športu, kjer se ob vseh prizadevanjih, upam, dogaja prebujenje.

Kakšen je vaš odnos do športa in še posebej do rokometa?
S športom sem zrasla, v veliki meri me je z vsemi porazi in zmagami vred sooblikoval in mi dal dobro popotnico za življenje. Tako na osebnem kot poslovnem področju. Šport je nekaj, kar povezuje, navdihuje in nas kot narod dviguje, tudi v teh izjemnih časih in izzivih, ki smo jim priča danes. V tem vidim največjo inspiracijo rokometa in evropskega rokometnega prvenstva za ženske, ki bo – že z dejstvom, da se bo odvijalo v Sloveniji – izjemno. Da bomo najbolj glasno navijali za naše rokometašice Slovenije in jim privoščili najboljše, pa se razume.

Katero od preostalih ambasadork najbolje poznate in katero cenite?
Ženska sama po sebi lahko ima moč, a ženske skupaj imamo vpliv. Pri naslavljanju izzivov, ki so pred nami, strategija tekmovanja že zdavnaj ne deluje več. Moč sodelovanja je resnična moč žensk, ki spreminja na bolje. Vključujoče in za blaginjo vseh, moških in žensk.
V tem vidim poslanstvo nas, ambasadork. Iz dolgoletnega sodelovanja z nekaterimi med nami so se rodila trajna prijateljstva, zavezništva in soustvarjanja. Verjamem, da bomo z našim sodelovanjem krog ambasadork še krepile in ga širile. In vključevale, hvaležne in ponosne, da se poznamo, ker smo skupaj boljše.

Katero mesto bo na evropskem prvenstvu osvojila Slovenija?
Naprej, Slovenija.

Scroll to Top