favicon-ehf

DEJA IVANOVIĆ: »SLOVENSKA REPREZENTANCA SI ZASLUŽI NAŠO PODPORO!«

Na novembrskem Women’s EHF Euro 2022 bodo v ospredju rokometašice, do takrat pa bomo nekaj pozornosti namenili ambasadorkam prvenstva. 17 izjemnih žensk, ki so uspešne vsaka na svojem področju, vse skupaj pa svet spreminjajo na bolje. Prva od njih deluje v rokometu in je z njim že od mladih let tesno povezana.

Deja Ivanović je med vsemi ambasadorkami evropskega rokometnega prvenstva za ženske 2022 najbolj vpeta v šport. Nekdanja rokometašica Krima je imela pomembno vlogo pri osvojitvi naslova Lige prvakinj v letih 2001 in 2003. Po zgodnjem koncu športne kariere jo je pot zanesla v poslovne vode, že pri 29 letih je prevzela mesto pomočnice direktorja ljubljanskega kluba. 

Diplomirana ekonomistka je nekaj časa delovala tudi na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, danes pa je znova osredotočena na projekt, za katerega njeno srce bije najbolj živahno. V RK Krim Mercator je nekaj časa svoje izkušnje prenašala na mlajše rodove, zdaj pa v najbolj uspešnem slovenskem ženskem športnem kolektivu vseh časov opravlja vlogo športne direktorice.

Kdo je Deja Ivanović?

Zahtevno vprašanje. O sebi je vedno težko govoriti. Kaj naj rečem? Morda najprej mati, žena, hčerka, sestra, prijateljica, sodelavka. To so tiste stvari, ki me na nek način opisujejo in mi dajejo v vseh mojih življenjskih obdobjih določeno vlogo, določeno pomembnost. Po drugi strani pa sem oseba, ki je skoraj celo življenje zapisana športu. Zame najlepšemu športu – rokometu. Živim ga v različnih vlogah. Od svojega desetega, enajstega leta pa vse do danes. V različnih obdobjih sem bila z njim bližje povezana. Včasih malo bolj od daleč, ves čas pa v srcu na polno.

Rokomet vas spremlja celo življenje. Nekoč ste bili aktivni na igrišču, zdaj ob njem. Kaj vam je iz igralskih časov pomagalo, da ste danes tako uspešni na svojem področju?

Moje mnenje je, da je šport šola za življenje. Tudi če ne igraš na najvišji ravni, ti da tiste vrednote in lastnosti, ki te lahko obogatijo za celo življenje. Vse stvari, ki me jih je naučil šport in vse ljudi, ki sem jih skozi vsa leta spoznavala v različnih vlogah, od trenerjev in funkcionarjev v klubu do soigralk različnih narodnosti in kultur, so me obogatile in mi dale neko popotnico za življenje. To mi danes marsikdaj pride prav.

 Delujete v RK Krim Mercator, ki se je uvrstil med najboljših osem ekip v Evropi. To je velik uspeh in dodatna promocija za žensko evropsko prvenstvo, ki nas čaka novembra.

Izjemno sem vesela za ta dva velika projekta – Evropsko prvenstvo v Sloveniji in Ligo prvakinj, ki se je na klubski ravni obrnila nam v prid, tako kot smo si želeli. Glede na to da je velik del slovenskih reprezentantk tudi del našega kluba, je to odlično za obe sredini, tako za slovensko reprezentanco in tudi za naš klub.

Iz igralskih časov ste vajeni največjih uspehov, predvsem iz klubskega okolja. Kako je bilo tedaj? Se je rokometna mrzlica hitro širila?

V časih, ko smo prvič, drugič postali evropski klubski prvaki in ko smo igrali finale, sem občutila navdušenje, priljubljenost našega športa. Še bolj pa sem se z leti zavedala tega, kako popularne smo bile, kako popularen je bil ženski rokomet. Dogajalo se mi je, da sem čez čas obiskala kraje v Sloveniji, za katere sem mislila, da niso spremljali ženskega rokometa, a so vedeli popolnoma vse. Takrat se je priljubljenost dvignila in še danes pravim, da se z rezultati priljubljenost neke panoge dviguje. Verjamem, da smo z obema omenjenima projektoma na poti do velike ali največje popularizacije naše panoge.

Ste tudi nekdanja slovenska reprezentantka. Ste si katerega od dogodkov, golov še posebej zapomnili?

Težko bi izbrala le en gol ali en nastop. Vsekakor je to svetovno prvenstvo na Hrvaškem 2003, ko je slovenska ženska reprezentanca osvojila najvidnejšo uvrstitev, osmo mesto. Le malo nam je zmanjkalo do zaključnih bojev.

Zapomnila si bom tudi druga obdobja. Od prvih nastopov, ko sem bila kot zelo mlada izbrana med slovensko elito rokometašic, pa do zadnjega nastopa za reprezentanco v Kranjski Gori. Ko grem danes mimo dvorane, se spomnim dneva, ko sem zadnjič oblekla slovenski dres. Vsak dogodek posebej me je zaznamoval, vsakega se rada spominjam. V športu so vzponi in padci. Tudi zahtevna obdobja so mi dala določene izkušnje.

Kaj bi kot nekdanja reprezentantka izpostavili kot nekaj, kar krasi našo izbrano vrsto?

Šport, rokomet, je tisti, ki daje skupni imenovalec nekdanjim in današnjim rokometašicam. Tista dekleta, ki se odločijo za rokomet, so pripravljena na zahteven šport, pri katerem se moraš marsikdaj, ko te tekmice položijo na tla, dvigniti in iti naprej. Tako je tudi v življenju. Mislim, da je naša izbrana vrsta reprezentanca bojevnic. Tako nekoč kot tudi danes. Prepričana sem, da bodo dala naša dekleta na evropskem prvenstvu od sebe vse in bomo nanje lahko ponosni.

Mislim, da je naša izbrana vrsta reprezentanca bojevnic. Tako nekoč kot tudi danes. Prepričana sem, da bodo dala naša dekleta na evropskem prvenstvu od sebe vse in bomo nanje lahko ponosni.
Deja Ivanović
ambasadorka Women's EHF EURO 2022

Je zahtevnejše delovati na ali ob igrišču?

Vsekakor je težje biti ob igrišču. Večkrat, malo za šalo, malo za res, povem, da uživaj, ko igraš, čeprav se takrat ne zavedaš, da je to najlepša vloga. Bila sem v nekaj različnih vlogah in podpišem, da je najlepše igrati.

Ali je bila misel »Uživaj, ko igraš,« prva misel oziroma nasvet, ki ste ga dali vašim hčerkam, ki stopajo po vaših stopinjah?

Zagotovo. Glede na to da oba z možem prihajava iz športa, sva si želela, da bi deklici šli po športni poti. Predvsem zato, ker ti šport da šolo za življenje. Obe sta se odločili za rokomet. Vesela sem, da sta v tej panogi, a na prvem mestu je uživanje v igri. Dokler bosta uživali, ju bom podpirala. Če nečesa ne delaš s srcem, v tem ne moreš biti uspešen.

Dve glavni temi na evropskem prvenstvu bosta trajnostni razvoj in opolnomočenje žensk v družbi.

Prihajajoče prvenstvo bo kot največji športni dogodek v Sloveniji v letu 2022 odlična priložnost za obe omenjeni področji. Tako reprezentantke kot ambasadorke, ki smo del zgodbe, bomo osveščale javnost, da sta oba vidika izjemnega pomena.

V skupini ambasadork je poleg vas še 16 uspešnih žensk, ki ste jih že spoznali. Bi katero med njimi še posebej izpostavili?

V veselje pa mi je biti del te skupine žensk. Če bi morala med to elito izpostaviti le eno, bi bila to naša kapetanka z energijo, entuziazmom ter z veliko modrostjo, dr. Nataša Pirc Musar. Vidi se ji, da je bila nekoč rokometašica (smeh).

Spoštljivi smo do hrane, ne zavržemo tiste, ki ostaja. To je tudi recept moje mame, ki me je naučila, da se vsako stvar da ''podelati'' in narediti kaj okusnega. Na ta način delujem, dobro pa je, da imata takšno izhodišče za življenje tudi moji hčerki.
Deja Ivanović
ambasadorka Women's EHF EURO 2022

Kako ste vi trajnostni v vsakdanjem življenju in kaj ste trajnostnega naredili nazadnje?

Tudi doma stremimo k trajnosti, v tem duhu z možem vzgajava hčerki. Ločujemo odpadke, vode ne pijemo iz plastenk, ampak imamo stekleničke. Če se da, se kam odpravimo peš oziroma s kolesom. Spoštljivi smo do hrane, ne zavržemo tiste, ki ostaja. To je tudi recept moje mame, ki me je naučila, da se vsako stvar da ”podelati” in narediti kaj okusnega. Na ta način delujem, dobro pa je, da imata takšno izhodišče za življenje tudi moji hčerki.

Katere so po vašem mnenju tiste stvari, zaradi katerih bi si vsak Slovenec oziroma Slovenka moral ogledati vsaj eno tekmo naše reprezentance.

Naša dekleta si to zaslužijo. So reprezentanca, ki veliko obeta. Tudi če bi jim na kakšni tekmi rezultatsko spodletelo, si zasluži, da jo Slovenci podpremo. Šport je živa stvar, so vzponi in padci.

Kaj bo po vašem mnenju glavna zapuščina evropskega prvenstva, ki nas čaka?

Izjemnega pomena bo predvsem popularizacija ženskega rokometa. Verjamem, da se bo po prvenstvu in po uspešnih predstavah naše reprezentance več deklic odločalo za naš lep šport, ki je enačaj za življenje – naporen, zahteven, a tako je tudi življenje. Vedno znova moraš vstati in iti naprej. Želela bi si, da bi se raven ženskega rokometa v Sloveniji dvignila. Tu ciljam (tudi) na klubski rokomet. Izjemno spoštujem ljudi, ki delujejo v ženskem rokometu, ker vem, s čim se morajo spopadati. Verjamem, da bomo lahko po koncu rekli, da je rokomet bolj priljubljen, da imajo slovenski klubi kakšnega sponzorja več in da smo vse skupaj dvignili na višjo raven.

Za konec pa preverimo, kako vam gre napovedovanje. Na katerem mestu bo končala Slovenija na evropskem prvenstvu?

Zelo nehvaležno je napovedovati. Že na prvem dogodku sem povedala in danes bom to misel ponovila. Imam občutek, da bo Slovenija osvojila medaljo.

Scroll to Top