favicon-ehf

IGRAJMO S SRCEM – USTVARJAMO S SRCEM

Med tem ko se naše rokometašice srčno borijo na 15. evropskem prvenstvu, so otroci ljubljanskih vrtcev in šol ustvarjali s srcem. Rdeča nit razstave Ustvarjajmo s srcem, ki bo med 8. in 17. novembrom odprta v osrednjem atriju Mestne hiše, je največji ženski športni dogodek v samostojni Sloveniji.

Razstavo skoraj 100 rokometnih motivov, pri katerih so sodelovali otroci iz vrtcev Najdihojca, Otona Župančiča in Vodmat ter osnovnih šol Majde Vrhovnik, Šmartno pod Šmarno goro in Vodmat izbranih pod vodstvom predsednice komisije in ambasadorke tekmovanja Barbare Čeferin in njene ekipe, sta otvorila Nika Kores Sraka in šolski band OŠ Ketteja in Murna.

»Akcije smo se, kot vselej, lotili s srcem. Zahvala gre predvsem otrokom, ki so naredili fantastične izdelke – na risbah sem prepoznal kar nekaj reprezentantk – in so lahko upravičeno ponosni nanje. Naredili so majhen, a ne nepomemben korak v krogotoku trajnostnih aktivnosti največjega ženskega športnega tekmovanja v samostojni Sloveniji,« je ob odprtju razstave povedal predsednik RZS Franjo Bobinac.

Dogodka so se med drugim udeležili župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković ter podžupanja in ambasadorka prvenstva Tjaša Ficko, predsednik Rokometne zveze Slovenije Franjo Bobinac, Marija Fabčič, vodja Oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje, ambasadorki dr. Maja Zalaznik in Deja Ivanović, predstavnica društva Smetumet Maja Rijavec in Simon Šprunk iz Tekstine. Izobešene izdelke pa so si prišli ogledati tudi otroci sodelujočih ljubljanskih vrtcev.

»Razstavo bomo za finalni vikend prestavili v Stožice, da bodo risbe na ogled tudi vsem obiskovalcem, navijačem in gostom, ki bodo spremljali zaključne boje za naslov evropskih prvakinj 2022,« je napovedala Tjaša Ficko. Določene motive lahko vidite tudi na plakatnih mestih mestnih središč.

Otroci so začetek šolskega leta posvetili rokometu tako s športnimi aktivnostmi kot tudi z medpredmetnim povezovanjem in soustvarjali zgodbo prvenstva izven dvoran. Ena od aktivnosti je bil likovni natečaj z naslovom Ženski rokomet, pri čemer so učenci ustvarjali na papir iz invazivne tujerodne rastline japonski dresnik, ki so ga pod okriljem JP Voka Snaga ročno izdelali v Paplabu. Da ni ostalo le pri risbah, so v ajdovskem podjetju Tekstina motive predelali v blago, ki ga bodo uporabili za dekoracijo igralnic. »K zgodbi smo pristopili, ker nam je trajnostni vidik blizu. Iz starega tekstila smo izdelali novo tkanino, kamor smo natisnili slike. Ideja je enkratna, saj je povezala otroke in številne deležnike,« je povedal direktor Tekstine.

Na Magistratu so bile na ogled tudi zapestnice, narejene iz starih rokometnih dresov in žog, ki so jih oblikovali v društvu Smetumet. Gre za spominska darila, ročno izdelana v Sloveniji in so odličen primer krožnega gospodarstva, saj so odslužene majice, rokometne žoge in mreže dobile povsem nov pomen. »Odpadke, ki bi sicer šli na deponijo, smo pretvorili v proizvod z močnim simbolnim sporočilom – niti gradijo zapestnice in povezujejo ljudi ter ustvarjajo vezi, ki jih spletamo tekom prvenstva.«

Scroll to Top