favicon-ehf

ORGANIZACIJA ŽREBA PO TRAJNOSTNIH NAČELIH

Največji ženski športni dogodek v zgodovini Slovenije bo presegel meje športa – ena od rdečih niti tekmovanja bo tudi trajnostni razvoj. V organizacijskem odboru so prve trajnostne korake naredili na zadnjem dogodku, ki je potekal na Ljubljanskem gradu.

Izbira lokacije ni bila naključna, saj sovpada z rdečo nitjo prihajajočega rokometnega tekmovanja. Žreb skupin za prvi del evropskega prvenstva je potekal na Ljubljanskem gradu. Objekt je leta 2021 je pridobil vodilni trajnostni znak v Sloveniji – certifikat Zeleni ključ, poleg tega je bil vključen v Zeleno shemo slovenskega turizma, pri Mestni občini Ljubljana pa se trudijo, da ga še bolj približajo trajnostni viziji.

V ta namen skušajo kar najbolj zmanjšati porabo energije, skrbijo za ločevanje odpadkov, redno spremljajo porabo vode, uporabljajo kozmetiko in čistila s certifikatom, obiskovalce pa spodbujajo k raziskovanju slovenske prestolnice peš ali s kolesom.

Organizacijski odbor Women’s EHF Euro je zato v organizaciji žreba videl odlično priložnost, da naredi prve trajnostne korake in svoje besede, načrte in cilje o trajnostnem razvoju tudi udejanji. Osredotočili so se na dve področji: mobilnost ter okrepčila s hrano in pijačo.

Nekaj uradnih predstavnikov in delegatov je v Ljubljano prišlo z vlakom, vsi transferji do hotelov pa so bili opravljeni z varčnimi električnimi kombiji. Na dan žreba je bilo število parkirnih mest na Ljubljanskem gradu omejeno, zato so gostje in organizatorji izkoristili možnosti javnega prevoza z vzpenjačo, vidnejši predstavniki organizacijskega odbora pa so se na Grajski grič pripeljali z varčnimi električnimi vozili in vodikovim avtobusom.

Družba Jezeršek je poskrbela za meni na pogostitvi, kjer je jedi pripravljala na licu mesta. Trudili so se, da bi zmanjšali porabo mesa, hkrati pa so želeli, da na koncu zavržejo čim manj hrane. Goste so na pogostitvi na trajnost opozarjali tudi različni napisi, med njimi: “Spoštovati hrano je spoštovati življenje.”

Začetek organizacije Women’s EHF Euro 2022 kot trajnostni športni dogodek je bil torej več kot uspešen, zato v organizacijskem odboru že pogledujejo naprej. “Zastavili smo akcijski načrt, v katerem smo si glede na 12 področij postavili 35 ciljev, za dosego le-teh pa skoraj 100 ukrepov. Na posameznih področjih sodelujemo s strokovnjaki ter izpopolnjujemo cilje in ukrepe, da bodo izvedljivi in merljivi. Akcijski načrt bomo imeli pripravljen v roku enega meseca, ko ga bomo tudi delili z javnostjo,” napoveduje Gašper Pavli, vodja trajnosti prihajajočega rokometnega tekmovanja.

K sodelovanju in upoštevanju trajnostne vizije je slovenski organizacijski odbor povabil tudi Evropsko rokometno zvezo. Vse z mislijo, da bi tudi na mednarodnem področju sledili trajnostnim načelom in tako z malimi koraki naredili velike spremembe za boljši jutri.

Scroll to Top