favicon-ehf

Celje, knežje mesto z rokometno dušo​

Celje je mesto, ki je zelo tesno povezano s svojo zgodovino. Že Rimljani so mu dali močno popotnico, na vrhuncu svoje slave pa je bilo eno najpomembnejših evropskih središč. V tem štajerskem mestu je vladala ena najmogočnejših in najvplivnejših grofovskih družin. Kraj se je pod njihovim gradom razvilo v sodobno, močno utrjeno in živahno središče. To je tudi danes, s številnimi muzeji, povezanostjo z naravo in doživetji, eno najlepših v Sloveniji.

Celje je družinam prijazno mesto, saj ima skorajda vsak kotiček v mestu, bodisi trgovina, gostilnica ali park, na voljo igrala, knjige in ostale aktivnosti, ki otrokom popestrijo dan. Še posebej živahno je v Celju v času številnih prireditev, tudi športnih, ki trajajo skozi vso leto in ponujajo zabavo tako za otroke kot tudi odrasle.

Znamenitosti

Stari grad Celje

Srednjeveški Stari grad Celje že vrsto let predstavlja najbolj obiskano turistično točko mesta. Ponuja čudovit razgled, v poletnih mesecih pa se spremeni v edinstveno festivalsko prizorišče. Pomemben mejnik v zgodovini Celja je v srednjem veku predstavljala vladavina grofov Celjskih, ki so aktivno oblikovali evropsko politično dogajanje in s svojo prisotnostjo posegali v sam vrh evropske politike.

 

Foto: Boris Vrabec
Foto: Boris Vrabec

Celjski dom

Čudovita zgradba na Krekovem trgu, ki jo je Mestna občina Celje, tako kot nekatere druge javne objekte, pred časom energetsko sanirala, je bila nekoč Nemška hiša. Zgrajena je v neogotskem slogu in je vse do razpada stare Avstrije veljala kot družabno središče celjskega nemškega meščanstva. Kasneje je bila preimenovana v Celjski dom, v njej pa je bil mestni kino. Krekov trg je tudi idealno izhodišče za sprehod po mestu.

 

Staro mestno jedro

Različna in pestra doživetja na majhnem prostoru. Romantične ulice v starem mestnem jedru, majhni kotički za skrivnostne pogovore v mestnem parku, arhitektura, ki razkazuje bogastvo in raznolikost preteklosti, pestre vsebine muzejev, galerij in še mnogo več. Prepustite se ozračju uličnega dogajanja in se sprehodite skozi mesto.

 

Foto: Gregor Katič
Foto: Matjaž Jambriško

Narodni dom

Neorenesančna zgradba Narodnega doma stoji na Trgu celjskih knezov, ki ga krasijo steklene kupole. Zgrajen je bil v letih 1895-96 po načrtih češkega arhitekta Vladimirja Hraskyja. V času stare Avstrije je bil Narodni dom kulturno in družabno središče celjskega slovenskega meščanstva, danes pa so v njem prostori Mestne občine Celje.

 

Stara grofija

Slikovito poslopje ob Savinjskem nabrežju so v pozni renesansi zgradili grofje Thurn – Valsassina. V osrednji dvorani se ponaša z znamenitim Celjskim stropom, edinstvenim primerom iluzionistične poslikave na Slovenskem.

Foto: Mija Koprivc
Foto: HC Celje

Knežji dvor

Knežji dvor, nekdanja rezidenca Celjskih grofov, je bil v srednjem veku najimenitnejše grajsko poslopje na Slovenskem. Danes v njem domuje Pokrajinski muzej Celje s stalnimi razstavami: Celeia – mesto pod mestom, Grofje Celjski in Od šivanke do zvezd.

Turistično-informacijski center s Paviljonom za prezentacijo arheologije

Med prenovo mestnega jedra so bili na Glavnem trgu odkriti prostori dveh rimskih mestnih vil ter rimska cesta. Rimski vili sta bili razkošno opremljeni s stensko poslikavo, talnimi mozaiki ter toplozračnim ogrevanjem. Del teh arheoloških najdb je predstavljen v Paviljonu za prezentacijo arheologije. Zanj je mesto prejelo najprestižnejšo nagrado na področju konservatorstva v Evropi: European Heritage Award / Europa Nostra Award 2019. Tu se nahaja tudi moderno zasnovan Turistično informacijski center, ki skupaj s paviljonom predstavlja zanimivo turistično točko za domače in tuje obiskovalce.

 

Foto: A. Purg
Foto: Matjaž Jambriško

Mestni magistrat

Med markantne stavbe mestnega jedra spada stavba mestnega magistrata iz 17. stoletja. Njeni posebnosti sta renesančno jedro in klasicistično pročelje z balkonom. V prvi polovici 19. stoletja je bila stavba temeljito prezidana za mestni magistrat, danes pa sta v njej Muzej novejše zgodovine Celje in edini otroški muzej v Sloveniji, Hermanov brlog.

 

Osredna knjižnica

Osrednja knjižnica Celje je tretja največja knjižnica v Sloveniji in hkrati največja kulturna ustanova v Celju. Od leta 2010 se nahaja na eni od najlepših lokacij v mestu, na Savinjskem nabrežju. Pod svojo streho združuje oddelke za vse generacije z več kot 350.000 enotami gradiva. Je tudi prostor vseživljenjskega učenja ter druženja, z dogodki in prireditvami pa v mestu ustvarja živahen kulturni in družabni utrip. Pod njenim okriljem deluje tudi Kavarna Miško Knjižko.

 

Foto: Gregor Katič

Kaj početi?

Foto: Gregor Katič

Stari grad Celje

Stari grad Celje ne velja za prepoznavno prireditveno prizorišče samo med Celjani, temveč tudi v širšem prostoru. Predstavlja elitno lokacijo, kjer se izvajajo izbrani kulturni, turistični, gospodarski, banketni ter zabavni dogodki in je hkrati tudi priljubljena točka pohodnikov in kolesarjev.

V poletnem času se znotraj grajskega obzidja odvijajo številne prireditve, koncerti in predstave, med katerimi je zelo priljubljena Živa zgodovina, ki z animiranimi skupinami predstavlja življenje srednjega veka in se zaključi z dvodnevno srednjeveško prireditvijo. Poletje v Celju prinaša številne koncerte na osrednjem grajskem prostoru, obiskovalcem pa so na voljo tudi vodenja, ogled stalnih razstav Teater groze, Pod zlatimi zvezdami ter doživetja virtualne (VR) in obogatene (AR) resničnosti.

 

Pokrajinski muzej

Muzej, ki je bil ustanovljen leta 1882, danes velja za drugi najstarejši muzej v Sloveniji. Svoje zbirke razstavlja v dveh razstaviščih: v Knežjem dvoru in v Stari grofiji. V slednji je na ogled osrednja znamenitost muzeja – Celjski strop, razstava Alme M. Karlin Poti, ki odstira življenje svetovne popotnice in pisateljice. V Knežjem dvoru pa so na ogled Celeia – mesto pod mestom, Grofje Celjski in Od šivanke do zvezd.

 

Foto: HC Celje
Foto: HC Celje

Muzej novejše zgodovine Celje

Ob obisku Muzeja novejše zgodovine Celje si lahko ogledate stalno razstavo Živeti v Celju, zgodbo o življenju Celja in Celjanov v 20. stoletju, obiščete Hermanov brlog, edini otroški muzej v Sloveniji, pokukate v Fotoatelje in galerijo Pelikan, edini ohranjeni stekleni atelje na Slovenskem s konca 19. stoletja, se na Zobozdravstveni zbirki spoznate z bogato tehnično dediščino slovenskega zobozdravstva ali obiščete Stari pisker, spominski prostor žrtev nacističnega nasilja iz časa druge svetovne vojne.

Center sodobnih umetnosti

Center sodobnih umetnosti je prostor raznolikosti in povezovanja, ki so mu blizu ideje enakosti, sprejemanja in sodelovanja. Obsega tri razstavne prostore: Likovni salon, Galerijo sodobne umetnosti in Galerijo Račka. S hranjenjem, novimi pridobitvami in občasnim predstavljanjem stalne zbirke, ki zajema umetniška dela avtorjev iz celjskega prostora, dela slovenskih avtorjev in nekaterih tujih, ki so gostovali v Celju, se vpisuje med najpomembnejše prostore moderne in sodobne umetnosti v regiji. Temeljno poslanstvo je preučevanje, produkcija in predstavitev sodobne umetnosti.

Foto: HC Celje
Foto: HC Celje

Tehnopark

Tehnopark Celje, največji znanstveno-zabavni park v Sloveniji, predstavlja številne interaktivne vsebine in eksponate, ki na poučen in zanimiv način prikazujejo naravne pojave, zgradbo in delovanje človeškega telesa, »resničnost iluzij« ter tehnološko-znanstvene izzive sedanjosti in prihodnosti. Tehno kocka je pripravljena, da jo odpreš in raziščeš.

Celjska koča

Na pobočju nad mestom se v neokrnjeni naravi razprostira športno-rekreativni center s hotelom Celjska koča. Za adrenalinske navdušence so na voljo spust po ZIP linu, vožnja v »bob stezi« poletnega sankališča ter pustolovski park z deset metrov visokim »opičjim drevesom«. Navdušenci v cestnem in gorskem kolesarjenju bodo na Celjski koči našli številne poti različnih težavnostnih stopenj. Športno-rekreacijski center in center mesta povezujejo številne pohodniške poti, primerne za vse generacije. Pozimi je tu priljubljeno smučišče z dvema posodobljenima vlečnima napravama in odličnim sistemom umetnega zasneževanja. Opremljeno je z razsvetljavo za nočno smučanje ter otroškim poligonom in tekočim trakom.

Foto: HC Celje
Foto: Matjaž Jambriško

Šmartinsko jezero

Šmartinsko jezero se nahaja v neposredni bližini Celja in je s svojo razgibano obalo ter zanimivo okolico privlačna izletniška točka. Okoli jezera so urejene sprehajalnih poti, ki so primerne tudi za tek. Okoliške turistične kmetije ponujajo pestro kulinarično ponudbo. Zanimive so adrenalinske aktivnosti: wake vlečnica ter novi skakalnici za akrobatske skoke v vodo. Šmartinsko jezero je zelo privlačno za ljubitelje supov in kanujev, pa tudi za številne ribiče.

Drevesna hiša z mestnim gozdom

Drevesna hiša, ki je nastala iz drevesne opazovalnice sredi mestnega gozda, danes predstavlja eno od mestnih atrakcij. S svojim impozantnim videzom jemlje dih vsakemu obiskovalcu. Odprta je za obiske posameznikov in skupin, priljubljen sprehajalni cilj pa predstavlja tudi družinam, šolskim skupinam in turistom. V poletnem času se na njej odvijajo kulturni in glasbeni dogodki ter vrsta prireditev za otroke.

Foto: Arhiv MOC
Foto: Gregor Katič

Mestna tržnica

Bogato založena mestna tržnica predstavlja eno od priljubljenih mestnih zbirališč, kjer lahko preizkusite številne domače dobrote. S svojo prenovljeno podobo se je leta 2011 uvrstila v izbor 39 najboljših projektov za evropsko nagrado za sodobno arhitekturo Mies van der Rohe.

Celjsko gospodarstvo

Celje se je iz tipičnega industrijskega mesta razvilo v mesto, ki je usmerjeno v trajnostni razvoj. Ponosno je na svoje obrtnike in hitro rastoča, inovativna podjetja, ki so uspešna tudi na mednarodnem trgu. Mestna občina Celje si v skladu z zakonodajo in proračunskimi zmožnosti prizadeva, da bi z izgradnjo lokalne infrastrukture in stimulativnim okoljem čim bolj spodbujala razvoj podjetništva in obrtništva. Velik pomen ima tudi Mednarodni sejem obrti in podjetništva, ki je največji poslovni dogodek v tem delu Evrope. V dobrih 50 letih je s svojimi pozitivnimi in multiplikativnimi učinki pomembno vplival na razvoj mesta in lokalnega gospodarstva.

Foto: HC Celje
Scroll to Top