favicon-ehf

Metropola z rokometno zgodovino

Ljubljana je mesto z bogato športno preteklostjo. Ob športnikih v številnih panogah, individualnih in ekipnih, se s prestižnimi uspehi lahko pohvalijo tudi ljubljanski rokometaši in rokometašice.

Ob koncu osemdesetih let prejšnjega stoletja so pot kasnejšim uspehom slovenskega ekipnega športa na evropski sceni utirale rokometašice Olimpije. Te so v sezoni 1987/88 dosegle polfinale pokala EHF, v sezoni 1994/1995 zasedle osmo mesto v elitni ligi prvakinj, dve leti za tem pa celo dvignile lovoriko v EHF pokalu.

Rokometašice Krima so slabo desetletje za tem nadaljevale z nadgradnjo preteklih uspehov. Leta 2001 so se povzpele na evropski prestol. Z zmago v ligi prvakinj so postale prvi klubski športni kolektiv v zgodovini samostojne Slovenije, ki je posegel po takšnem uspehu.

Rokometni spektakli Krim na Kodeljevem so v zgodovino ostali zapisani kot legendarni, Ljubljana pa je bila v obdobju največjih uspehov prava rokometna prestolnica. Krimovke so navijače za podporo bogato nagradile, leta 2003 so v svojo vitrino pospravile še en pokal lige prvakinj.

Čeprav ljubljanski rokometni klubi v moški konkurenci v mesto ob Ljubljanici niso prinesli evropskih lovorih pa velja omeniti tudi uvrstitev Slovana v finale evropskega pokala iz sezone 1980/81 ter vzpon Prul 67, ki so se v sezoni 2002/03 povzpele do polfinala lige prvakov.

Najvišjo uvrstitev na velikem tekmovanju je v Ljubljani dosegla moška članska reprezentanca Slovenije. V nabito polni Hali Tivoli so slovenski rokometaši okrog vratu nosili srebrno medaljo evropskega prvenstva 2004, ki ga je gostila Slovenija. Zaključni boji evropskega rokometnega prvenstva se torej v Ljubljano vračajo po 18 letih.

Scroll to Top