favicon-ehf

ROČNO IZDELAN PAPIR IZ INVAZIVNIH RASTLIN

Invazivne tujerodne rastlinske vrste so tiste, ki ne rastejo v naravnih habitatih in zaradi katerih se spreminja struktura ekosistema ter njegova funkcija. Zaradi njihove problematičnosti so v slovenski prestolnici odprli delavnico PAPLAB, ki deluje pod okriljem javnega podjetja VOKA SNAGA. V njej so obudili več kot 400 let staro obrtno znanje in ga nadgradili z oblikovanjem inovativnih izdelkov. Delavnica je bila zasnovana v sklopu evropskega projekta APPLAUSE, za kar so pridobili tudi finančna sredstva.

Invazivne tujerodne rastlinske vrste je v veliki meri namerno ali nenamerno vnesel človek. Zaradi spreminjana strukture ekosistema izrinjajo naravno rastje in povzročajo številne težave (so alergene, invazivne, odporne …) in gospodarsko škodo. Najpogosteje jih najdemo ob cestah, železnicah, rekah in potokih ter na zapuščenih in funkcionalno degradiranih območjih.

V delavnici PAPLAB verjamejo, da jim lahko z ozaveščanjem ljudi uspe odstraniti tujerodne rastline. Na spletni strani zato ponujajo nasvete, kako se jih znebiti doma, sami pa jih zbirajo v zbirnem centru na Povšetovi. V delavnici za ročno izdelavo papirja, v kateri uporabljajo več kot sto let stare stroje, ki so jih odkupili od podjetja Vevče d.o.o., nato ustvarjajo edinstveno zbirko unikatnih izdelkov.

Njihov glavni izdelek je ročno izdelan papir različnih velikosti, barv in gramatur. Nanj bodo v okviru našega trajnostnega akcijskega načrta risali tudi otroci ljubljanskih vrtcev in osnovnih šol, njihove izdelke pa bo Mestna občina Ljubljana v času evropskega rokometnega prvenstva za ženske (med 8. in 13. novembrom) razstavila v Mestni hiši.

Scroll to Top