favicon-ehf

TANJA SUBOTIĆ LEVANIČ: »V ŽIVLJENJU NI VEDNO POMEMBEN REZULTAT, AMPAK POT DO NJEGA.«

Na največjem ženskem športnem dogodku v zgodovini samostojne Slovenije bo našo izbrano vrsto s tribun spodbujala naša ”druga ekipa”. 17 izjemnih, uspešnih žensk sestavlja skupino ambasadork Women’s EHF Euro 2022, ki podpira in bo podpirala tudi dva glavna stebra novembrskega tekmovanja – opolnomočenje žensk v športu in družbi nasploh ter trajnost. Med ambasadorkami, ki se zavedajo pomembnosti obeh področij in skušajo z majhnimi koraki prispevati k boljšemu jutri, je tudi Tanja Subotić Levanič, strokovnjakinja na področju marketinga in komunikacij ter direktorica korporativnih odnosov v Pivovarni Laško Union.

Kdo je Tanja Subotić Levanič?
V prvi vrsti sem oseba, ki ima rada življenje. Verjamem, da je svet lep. Imamo pa ljudje možnost, priložnost in odgovornost, da takšen svet tudi soustvarjamo.
Moja prva ljubezen je moja družina, moji trije fantje. Poleg tega delujem v Pivovarni Laško Union, kjer vodim korporativne odnose z najboljšo ekipo. Sem tudi predsednica Sekcije Mladih Managerjev pri Združenju Manager Slovenije, katerih poslanstvo je ozaveščati o pomenu trajnostnega voditeljstva in ga tudi živeti. Hkrati pa sem ponosna ambasadorka evropskega prvenstva v rokometu za ženske.

Pivovarna Laško Union je sponzor številnim slovenskim športnim sredinam. Zakaj ste šport prepoznali kot segment družbe, v katerega se splača vlagati?
Na to gledamo z dveh vidikov. Šport navdihuje, povezuje in vzpodbuja pozitivna čustva med ljudmi, preko njega lahko posredujemo močna sporočila. Na drugi strani pa je šport gospodarska panoga.

Kako močna sporočila lahko posredujemo preko športa in kaj nas lahko nauči?
Najmočnejša sporočila. Nauči nas vztrajnosti, ekipnega sodelovanja, povezovanja in to, kako zmage dosegati tudi takrat, ko se to zdi nemogoče.

Zakaj je šport tako privlačen za gledalce, sponzorje, investitorje?
Ker v človeku vzbuja najboljše. A to ne pride samo od sebe, ampak skozi treninge in nemalokrat tudi odrekanja. S padci na poti se naučimo, kako se pobrati in iti naprej, vzponi pa so pot navzgor do zastavljenega cilja. Rezultati morda niso vidni takoj, a ko pridejo, so najslajši in poplačajo vse naše napore. Seveda štejejo uspehi, a ni pozabiti, da teh brez poti do tja ter vseh vzponov in padcev ne bi bilo. In prav ta pot je izkušnja, nauk in bistvo privlačnosti za vse deležnike v športnem popotovanju, pa tudi sicer.

Kje vidite vzporednice med obema sferama, športom in poslom?
Navadno so dobri strategi ali trenerji uspešni tako v športnem kot poslovnem svetu. Šport in posel učita voditeljstva, moči ekipnega duha, organiziranosti, vztrajnosti in tega, kako se pobrati, ko ne gre vse po načrtih.

Poleg tekmovanja bosta v novembru v ospredju tudi opolnomočenje žensk v športu in trajnost. Kako trajnostni ste sami?
Trajnost je tek na dolge proge. Morda ne prinese rezultatov takoj, a se na dolgi rok izplača. Povrne se trud, ki ga v to vložimo.
Trajnost vidim z dveh vidikov. Prvi je tisto, kar lahko naredim sama. Rada sedem na kolo, pa najsi bodi zaradi poti v službo in sestankov ali pa rekreacije. Precej ljubša mi je pot v mesto s kolesom kot z avtom. Ljubše so mi vonjave svežega perila, ki se posuši na soncu, kot tratiti dodatno energijo s sušilnim strojem. V prehrani pa ni nujno, da je na jedilniku vedno meso. Zelo dobro dene okusno pripravljena zelenjava, najraje lokalnega kmeta. Drugi vidik pa je tisto, kar lahko v svoji vlogi vodje prenesem v delovno okolje, kjer delujem skupaj s sodelavci, kjer kot ekipa, oddelek ali celotno podjetje lahko delamo še večje trajnostne korake. Začenši tam, kjer imamo največ vpliva in lahko naredimo največ, ter nadaljujoč tako, da se pri odločitvah, ki jih sprejemamo, vselej vprašamo, je to kar počnemo trajnostno, je odgovorno.

Kaj je prvi korak, ki bi ga svetovali nekomu, ki je na začetku preobrazbe v bolj trajnostno osebo. Kje in kako začeti?
Najprej to, da se ljudje ne ustrašijo. Gre za način življenja, do katerega nas pripeljejo majhni koraki, spremembe pa se začnejo že s prvim. Na posameznikih je, da ta prvi korak naredijo, v podjetjih pa so koraki lahko večji, hitrejši.

Kako pomembna tema je opolnomočenje žensk v športu in družbi nasploh. Kje je možnost za napredek?
Ne le, da je enakost med spoloma temeljna človekova pravica, je tudi bistvena, da lahko oblikujemo miroljubne, odprte in vključujoče družbe, ki zahtevajo poln človeški potencial. Polovico ga predstavljamo ženske, izhajajoč iz dejstva, da svetovno prebivalstvo sooblikujejo tako moški kot ženske. Najbolj smotrno in učinkovito je, da soustvarjamo skupaj. Žal je v današnjem svetu potrebno o opolnomočenju žensk govoriti veliko bolj na glas, saj nismo tam, kjer bi si želeli. Ne gre za to, da si ženske želimo več pravic kot moški. Želimo si le enake pravice. In skupaj lahko naredimo največ.

Kakšen vtis so na vas pustile kolegice, ki so skupaj z vami sprejele izziv ambasadorstva Women’s EHF Euro 2022?
Ženska sama po sebi lahko ima moč, a ženske skupaj imamo vpliv. Nekaj jih poznam od prej, nekaj ne. Ponosna in hvaležna sem, da sem lahko v tej družbi, saj je moč sodelovanja resnična moč žensk, ki spreminja na bolje. Verjamem, da lahko skupaj svet spreminjamo na bolje. Velikokrat se vprašam, zakaj jih nisem spoznala že prej. Verjamem, da bomo z našim sodelovanjem krog ambasadork še krepile in ga širile. In vključevale, hvaležne in ponosne, da se poznamo, ker smo skupaj boljše.

Zakaj bi si vsak Slovenec oziroma Slovenka moral ogledati vsaj eno tekmo naših rokometašic na evropskem prvenstvu?
Enostavno si ne morem zamisliti ne biti del zgodbe o ljubezni. Govorimo o Sloveniji, ki v svojem imenu nosi besedo love, to je ljubezen. Želimo biti del velike zgodbe, ki se prvič zgodi v tej obliki.

Kaj bo po vašem mnenju glavna zapuščina novembrskega tekmovanja?

Rezultata ne bom napovedovala, saj tudi sicer v življenju mislim, da ni vedno pomemben le rezultat, ampak pot do njega. Biti del soustvarjanja te zgodbe je največja zapuščina, ki bo ostala v lepem spominu.

Rekli ste, da rezultata ne boste napovedovali …
Drži!

Potem obrnimo zadnje vprašanje. Do kje bi si želeli, da bi šla Slovenija?
Vedno in povsod najprej ljubezen. Najprej Slovenija!

Scroll to Top