favicon-ehf

TJAŠA FICKO: “ŽENSKE IN MOŠKI SMO MOČNEJŠI SKUPAJ!”

Še manj kot 100 dni nas loči do začetka evropskega prvenstva v rokometu za ženske, ki se bo zaključilo 20. novembra s finalnim obračunom v Stožicah. V slovenski prestolnici verjamejo, da bo Ljubljana znova privabila lepo število tujih gostov. “Prepričana sem, da bodo obiskovalcem dnevi pri nas ostali v lepem spominu,” pravi Tjaša Ficko, podžupanja Mestne Občine Ljubljana. 

Tjaša Ficko je po rodu sicer Sobočanka, službo pa opravlja v slovenski prestolnici. Od leta 2010 zaseda mesto profesionalne podžupanje Mestne Občine Ljubljana ter skrbi za mednarodno prepoznavnost in ugled mestne blagovne znamke. Z uspešno izpeljanim projektom Zelena prestolnica Evrope 2016 si je prislužila prestižno nagrado Ženskega gospodarskega foruma za žensko desetletja v javnem življenju. Pred tem je diplomirana komunikologinja delovne izkušnje nabirala na svojem področju. Najprej je delovala kot strokovna sodelavka Službe za odnose z javnostmi v Poslovnem sistemu Mercator, kasneje pa je vodila Odsek za odnose z javnostmi v Kabinetu župana MOL, Zorana Jankovića.

Kdo je Tjaša Ficko?
Nemirna in radovedna oseba, ki ima navadno več vprašanj, kot dobi odgovorov nanje. Rada raziskujem, berem, potujem, na sploh sem rada v gibanju. Sprosti me narava, še posebej morje je tisto, ki me polni z energijo in navdihom. In glasba, ta me spremlja povsod. Moj smisel življena so družina in prijatelji, zaradi katerih so tudi težji trenutki lažji in je vse lepo še slajše. Letos pa sem tudi navdušena in ponosna ambasadorka evropskega prvenstva v rokometu za ženske.

Mestna občina Ljubljana bo gostila tako uvodne tekme kot zaključne boje tekmovanja. Kakšno sporočilo o prestolnici želite podati v svet?
Ljubljana je mesto, ki je človeku zlahka pisano na kožo. Dovolj velika in hkrati dovolj majhna. V njej se lahko izgubiš, hkrati pa povsod prideš peš. Je varno, čisto, gostoljubno in neverjetno zeleno mesto. Ti zeleni odtenki mesta me, še posebej spomladi, vsako leto znova navdušijo. Bogata je tudi ljubljanska kulturna duša, kjer lahko vsakdo najde kaj zanimivega po svojem okusu. Ljubljana se lahko brez sramu primerja s prestolnicami z najvišjo kakovostjo življenja, navsezadnje nosimo letos tudi naslov Evropske najboljše destinacije. In navsezadnje, Ljubljana je izjemno športno mesto. Ne samo zaradi številnih odličnih profesionalnih športnic in športnikov, temveč tudi zaradi velikega števila rekreativcev in športnih navdušencev – samo poglejte udeležbo na Ljubljanskem maratonu ali na Teku trojk in pohodu po Poti, pa kadar navijamo v polnih Stožicah. Želim si in verjamem, da bodo novembra v zaključnih bojih v Stožicah igrale tudi naše punce, hkrati pa sem prepričana, da bodo obiskovalcem dnevi pri nas ostali v lepem spominu.

Del dogajanja Women’s EHF Euro 2022 se osredotoča tudi na opolnomočenje žensk v športu in družbi nasploh. Na Mestni občini Ljubljana ste se tega lotili na poseben način, s spremenjeno silhueto na semaforjih na prehodih za pešce. Kako zelo pomembno je v 21. stoletju govoriti o tej tematiki?
Dobrodošlo je govoriti, pomembneje pa tudi narediti.  Sama imam že od otroštva ob sebi močne in uspešne ženske, ki so v svojih okoljih priznane in spoštovane. Hvaležna sem, ker dejstva, da sem ženska, nikoli nisem občutila kot slabost. Vem pa, da to ni samoumevno in da ima ogromno deklet in žensk popolnoma drugačne izkušnje. Žal tudi statistično gledano s stanjem enakosti spolov zaenkrat ne moremo biti zadovoljni in bo verjetno poleg priporočil v prihodnje to potrebno reševati tudi z ustreznimi zakonodajnimi spremembami. 
Če si ne bomo proaktivno prizadevali za enakost spolov, se zavestno odpovedujemo delu družbenega, intelektualnega in človeškega kapitala. Zakaj ne bi unovčili potenciala in zmožnosti žensk? V izjemno kompleksni sedanjosti, ki se spreminja z nadzvočno hitrostjo, potrebujemo vse znanje, izkušnje, ideje in predloge, ki so na voljo, da bi z njimi lahko reševali vsakodnevne izzive. Ženske in moški smo močnejši skupaj, kar se zmeraj znova potrjuje na vseh področjih. In izjemno pomembno je tudi, da si pomagamo in se spodbujamo ženske med sabo.

Če se dotakneva še trajnosti kot drugega stebra tega evropskega prvenstva. Kako trajnostni ste sami?
Preprosto skušam biti odgovorna do okolja. Že od majhnega. Tako so me vzgojili, ko sem odraščala blizu in v stiku z naravo, opazovala živalski in rastlinski svet in ga na svoji mikro ravni skušala očuvati. Menim, da se je v zadnjem času tudi v širši družbi zgodilo veliko premikov na bolje, predvsem informiranost in ozaveščenost prebivalstva je na bistveno višji ravni kot prej, kar za seboj prinese tudi odločnejše zahteve po spremembah. Je pa pred odločevalci še ogromno izzivov in nič časa. Z ukrepi se zelo mudi. Tako v javnem kot zasebnem sektorju. 

Kaj bi svetovali nekomu, ki je na začetku preobrazbe v bolj trajnostno osebo. Kje in kako začeti?
Nerada dajem nasvete, me pa kot ljubiteljico narave zmoti, če je kdo do nje nespoštljiv ali egoističen. Druge zato skušam spodbujati, da naravi ne delajo tistega, kar ne želijo, da bi kdo počel njim. Je bistveno močnejša od nas, kar nam zmeraj pogosteje tudi pokaže. Verjamem, da bomo trajnostno ravnanje v prihodnje občutno okrepili. Veliko upov polagam na mlajše generacije, ki so bolj občutljive na okolje in glasnejše s svojimi zahtevami. Dejstvo je, da bodo svoje načine delovanja morali korenito spremeniti veliki onesnaževalci, res pa je tudi, da ne smemo podcenjevati učinkov majhnih korakov vsakega med nami. Včasih napačno menimo, da smo kot posamezniki premajhni, da bi lahko vplivali na velike spremembe. Pa to ne drži. Spomnimo se učinka kotaleče se snežne kepe.

Zakaj je šport po vašem mnenju tako privlačen za gledalce, sponzorje, investitorje, prireditelje, mesta, države?
Šport ima veliko pozitivnih družbenih učinkov. Športnice in športnike dojemamo kot zdrave, disciplinirane, delovne in sposobne doseči več kot mi. Z njimi se pogosto skušamo poistovetiti, zato se morda gibamo več,  bolj zdravo prehranjujemo, dovolj spimo in podobno. Šport tudi združuje, kar vidimo tako na lokalnih in državnih tekmovanjih, še posebej pa na mednarodnih športnih dogodkih. In šport je tisti, ki pogosto odpira vrata. Športnice in športniki so najboljši ambasadorji mest in držav. Toliko, kolikor oni naredijo za promocijo destinacije, težko naredi katerakoli promocijska kampanja. Veliki mednarodni športni dogodki, za katera mesta tekmujemo, privabijo veliko obiskovalcev, kar občuti celoten lokalni turistični sektor in širša storitvena dejavnost. Šport je tako tudi velik posel z mnogimi multiplikativnimi učinki in pomemben vezni člen v družbi.

Evropsko prvenstvo ima poleg bork na igrišču tudi skupino 17 ambasadork, med katerimi ste tudi vi. Kakšen vtis so na vas pustile kolegice, ki so skupaj z vami sprejele ta izziv?
Ponosna sem, da sem del ekipe 17 močnih posameznic. Navdušena sem bila nad energijo, ko smo se imele priložnost družiti in že ob prvem srečanju je nastalo nekaj novih idej za naprej. Všeč mi je, da prihajamo z različnih področij, vsaka ima za seboj svoje zmage in tudi poraze, mnoga znanja in izkušnje,  tako da se druga od druge lahko veliko naučimo. Skupaj pa bomo tudi glasnejše v podajanju naših sporočil.

Kaj bo po vašem mnenju glavna zapuščina evropskega prvenstva?

To je odvisno od vseh deležnikov v projektu. Če bo medalja, potem bo del te zapuščine zagotovo tudi več otrok v rokometu in v športu nasploh, kar bi me še posebej razveselilo. Kakšna odrgnina na kolenu več in kakšna odvisnost od družbenih omrežij manj. Če bodo naša sporočila o pomenu trajnostnega vedenja in enakosti spolov v športu in nasploh dosegla in se dotaknila različnih generacij in družbenih skupin, bo to zmaga za vse nas. In super bi bilo, če nas bo prvenstvo uspelo še bolj povezati kot narod, da bi bili drug do drugega bolj prijazni. Naj se sliši še tako naivno, menim, da je prijaznost sestavina, ki lahko v družbi prispeva veliko dobrega.

Zakaj bi si moral vsak Slovenec oziroma Slovenka ogledati vsaj eno tekmo slovenske reprezentance na novembrskem prvenstvu?
V prvi vrsti zaradi spoštovanja do športa, športnic, žensk in ekipe, ki bo dala zagotovo vse od sebe za dober rezultat. Pa tudi zaradi lastnega užitka, sprostitve, druženja in lepih trenutkov, ki jih doživljamo na tekmah in še posebej ob zmagah. Razlogov je ogromno in prepričana sem, da se bomo novembra množično srečevali tako v Celju kot v Ljubljani.

Za konec pa preverimo vaše zmožnosti napovedovanja. Do kje lahko po vašem mnenju seže naša reprezentanca?
Sem ambasadorka, napovedujem finale. Kot podpornica bom aktivno pomagala zunaj igrišča in verjamem, da naše rokometašice to zmorejo!

Scroll to Top