favicon-ehf

UMETNOST IN ŠPORT IMATA SKUPNO TOČKO – DISCIPLINO

Trajnost ni nek novodobni trend, je način življenja, ki na dolgi rok s spremenjenimi navadami pripomore k minimaliziranju negativnih vplivov na okolje. In ker je prav, da navade spreminjamo z zgledom, smo v organizacijskem odboru Women’s EHF Euro 2022 sprejeli vrsto ukrepov, s katerimi želimo pokazati da trajnost ni ‘IN’ le kot beseda, temveč se lahko vključi tako v vsakdanjem življenju, kot tudi v organizaciji tako velikega dogodka, kot evropsko rokometno prvenstvo za ženske nedvomno je.  

Eno od trajnostnih področij je družbena odgovornost, pri čemer sodelujemo z lokalno skupnostjo v Celju in Ljubljani. Eden od ciljev trajnostnega akcijskega načrta je vključitev vrtcev in osnovnih šol preko delavnic za ustvarjanje likovnih del na temo prihajajočega ženskega rokometnega tekmovanja. Otroci so rokometne motive ustvarjali na recikliranem papirju iz dresnika z barvami, pripravljenimi iz naravnih virov. Bili so nadvse kreativni – risali so rokometašice, polne tribune navijačev, ustvarjali ex librise, stripe ipd. 

»Lepo je videti, da so otroci kreativni in kako ustvarjajo na izbrano temo. Naše delo je bilo težko, saj smo prejeli veliko več dobrih del, kot smo jih na koncu izbrali. Prepričana sem, da bo razstava čudovita,« je po izboru povedala Barbara Čeferin, ena od žirantk, lastnica in vodja Galerije Fotografije ter ambasadorka evropskega prvenstva. 

»Izdelki so izjemni!« je povedal Boris Beja, umetnik in moški predstavnik žirije. »Kažejo na to, da se otroci radi igrajo z žogo, se preko tega učijo timskega sodelovanja in to znajo upodobiti na dvodimenzionalnem nosilcu – papirju. Umetnost in šport imata eno veliko skupno točko – disciplino.«

Posnetki likovnih del bodo uporabljeni kot kreativna osnova za izdelavo blaga, katerega surovina so bile stare bombažne športne majice, ki so jih zbrali otroci iz vrtcev v Celju in Ljubljani. Družba Tekstina jih je skupaj s partnerjem predelala v niti iz katerih bo narejeno blago potiskano z risbami otrok. Risbice bodo tako sprva med 8. in 13. novembrom na ogled v Mestni hiši, nato pa bodo oživele še kot prevleke za blazine ipd., s čimer smo želeli poudariti krožno gospodarstvo in iz odsluženega tekstila ustvariti nove, atraktivne in predvsem uporabne predmete, v spomin na največji ženski športni dogodek v državi. 

Scroll to Top