favicon-ehf

Z JP VOKA SNAGA ZA ČISTEJŠE STOŽICE, ZA ČISTO ZMAGO

Številne raziskave našo državo uvrščajo med eno bolj zelenih v Evropi. Kljub temu se slovenski organizacijski odbor Women’s EHF Euro 2022 zaveda, da lahko novembra na področju trajnosti naredi velik korak proti boljšemu jutri.

Slovenci smo po nedavni raziskavi o dojemanju trajnosti med potrošniki, v kateri je sodelovalo 14 evropskih držav, vodilni v recikliranju odpadkov. Organizatorji novembrskega rokometnega tekmovanja si zato prizadevajo, da bi trajnostno ravnanje navijačev iz udobja njihovih domov prenesli tudi v celjski Zlatorog in ljubljanske Stožice.

V slovenski prestolnici so se zato že povezali z javnim podjetjem Voka Snaga, ki bo v dvorani skušalo postaviti pitnike in zagotoviti otoke za odpadke, le-te pa bo s prizorišča odvažalo z vozili na stisnjen zemeljski plin.

Uresničitev trajnostne vizije (vsaj) za slovenske navijače ne bi smela biti preveč zahtevna. V naši državi namreč že več kot polovica prebivalstva pravilno razvršča odpadke. Ločeno zbiramo odpadno embalažo, biološke odpadke, steklo, papir in mešane odpadke. Ostale odpadke lahko oddate v zbirnih centrih, premičnih zbiralnicah, lekarnah ipd. Med vestnimi ločevalci odpadkov je tudi Deja Ivanović, ambasadorka Women’s EHF Euro 2022: »Doma stremimo k trajnosti, v tem duhu z možem vzgajava hčerki. Ločujemo odpadke, vode ne pijemo iz plastenk, ampak imamo stekleničke. Če se da, se kam odpravimo peš oziroma s kolesom. Spoštljivi smo do hrane, ne zavržemo tiste, ki ostaja.«

Naša nekdanja rokometašica bo v prihodnjih mesecih skupaj s preostalimi 16 uspešnimi slovenskimi ženskami opozarjala na pomen trajnostnega razvoja. Ambasadorke bodo poleg okoljskega pokrile še družbeno področje in tako prispevale svoj del k temu, da bi prvo trajnostno prvenstvo pri nas po koncu označili kot ČISTO ZMAGO.

Več o odpadkih v Mestni občini Ljubljana, kjer bo potekalo evropsko prvenstvo, lahko preberete na povezavi.

Foto: Mestna občina Ljubljana

Scroll to Top